Tuesday, June 29, 2010

Фондовете по JEREMIE тръгнаха

Холдинговият фонд, който ще разпределя средствата към фондовете за рисково инвестиране по инициативата JEREMIE, е учреден. Капиталът му от 199 млн. евро е изплатен от Управляващият орган на Оперативна програма Конкурентоспособност на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

Преведената сума временно се намалява фискалният резерв на страната. Очаква се тези средства да бъдат възстановявани от Европейската комисия по сметката на Националния фонд към министъра на финансите.

С плащането се дава началото на инициативата JEREMIE, която е насочена към малките и средни предприятия и се прилага чрез Холдингов фонд. В условията на криза Фондът ще предостави подкрепа на предприятията в рамките на три фонда за дялови инвестиции.

Първият е фонд за рисков капитал, предназначен за най-малките стартиращи компании с капитал 30 млн. евро, от които 21 млн. евро са от JEREMIE и 9 млн. евро от външни инвеститори.

Вторият фонд е за увеличаване на капитала и е предназначен за малки компании, които са с напреднало развитие, но имат нужда от собствен капитал. Фондът ще разполага с капитал от 60 млн. евро, от които 30 млн. евро от JEREMIE и 30 млн. евро от външни инвеститори.

Третият е Мецанин фонд, който ще работи както като фонд за дялово финансиране, така и като заемен инструмент с капитал от 60 млн. евро. От тях 30 млн. евро са от JEREMIE, а 30 млн. евро са от външни инвеститори.

С преведената сума временно се намалява фискалният резерв до възстановяването на средствата от страна на Европейската комисия по сметката на Националния фонд към министъра на финансите.

В края на май Народното събрание ратифицира споразумението между България и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за прилагане на инициативата JEREMIE.

No comments:

Post a Comment