Tuesday, June 1, 2010

Още 2 схеми тръгват по Конкурентоспособност

До една седмица ще стартират две нови схеми по оперативна програма Конкурентоспособност. Процедурите са "Модернизация в големи предприятия" и "Покриване на международно признати стандарти" на обща стойност близо 78 млн. лв. Това стана ясно по време на време на обучението за малкия и среден бизнес “Конкурентоспособност и иновации: Безвъзмездно финансиране за българските предприятия”, организирано от ОГРА Консултинг.

Информационната кампания ще бъде една за тези две схеми, както и за схемата "Модернизация в малки и средни предприятия", която стартира на 10 май. Обединените информационни дни за трите процедури се планират в периода след обявяването на новите схеми до 10 юли. Разяснителната кампания трябва да се проведе в деветте града, където има териториални звена на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП).

Бюджетът на схемата "Покриване на международно признати стандарти" е 19.55 млн. лв. Дейностите, които фирмите могат да финансират с тези пари, са въвеждане на сертификати, които подобряват качеството и конкурентоспособността на продукта, който произвежда определена компания. Максималният размер на безвъзмездната помощ за даден проект по тази схема е 150 хил. лв., а минимално ограничение за финансирането няма. Схемата ще бъде отворена три месеца след нейното обявяване.Процедурата "Модернизация в големи предприятия" е на стойност близо 58.6 млн. лв. (30 млн. евро), а безвъзмездната помощ за даден проект може да бъде от 1 млн. лв. до 4 млн. лв.

No comments:

Post a Comment