Wednesday, June 9, 2010

Още проекти за финансиране по ОП Транспорт

Обхватът на оперативна програма Транспорт се разширява, стана ясно по време на редовната среща на Комитета за наблюдение. Идеята е да се включат нови проекти по всички приоритетни оси и така тези от тях, които са напреднали най-много в подготовката си, да бъдат реализирани с европейски средства.

Такъв е примерът с проекта „Изграждане на автомагистрала „Калотина - София". Според главния архитект на София Петър Диков Софийска община съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура" вече активно работят в тази насока. Стойността му е около 350 млн. евро и вече е включена в приоритетна ос две на ОП Транспорт - „Развитие на пътната инфраструктура по транс-европейските и основни национални транспортни оси".

До края на годината ще бъдат обявени тръжни процедури за още три транспортни проекта, става ясно от докладите на бенефициентите, представени пред Комитета за наблюдение. Търговете ще са за железопътната линия „София - Пловдив", автомагистрала „Марица" и VTMIS - система за управление на корабния трафик. Активно се работи и по възможността железопътният проект „Пловдив - Свиленград" да бъде довършен със средства от оперативната програма.

До сега броят на одобрените проекти за финансиране по тази програма са само 40. Те представляват около 30% от общия бюджет или близо 594 млн. евро. „Разбираме, че най-големите предизвикателства стоят пред ОП Транспорт, но това ни амбицира да работим по-усилено и да поемаме конкретни ангажименти”, коментира заместник-министърът на транспорта и ръководител на Управляващия орган Ивайло Московски.

No comments:

Post a Comment