Thursday, March 4, 2010

Мисия „Достъпна информация”

„Компаниите не само инвестират трудно в момента, но и им липсва и достатъчна информация за възможностите за развитие”, коментира Деян Иванов, ръководител на програма Съветник за грантове от ЕС (European Union Grants Advisor /EUGA) в България. Това е стратегическа инициатива на технологичния гигант Microsoft и негови партньори, която се изпълнявана във всяка страна членка на ЕС. Именно по-добрата информираност на бизнеса е идеята, на която залага този проект. А неговите цели съвпадат с тези на Лисабонската стратегия на Европейския съюз – общият европейски пазар да се превърне в конкурентоспособна икономика на знанието.

Вече над 600 български компании и организации са получили консултации по програмата EUGA от както тя работи у нас. А извършената работа е по одобрени проекти на стойност над 16 млн. евро. Тези проекти са били спечелени от компаниите бенефициенти основно по три оперативни програми Административен капацитет, Конкурентоспособност и Човешки ресурси. Един от основните приоритети на EUGA е да подкрепя възможността да се реализират проекти за електронно управление и е-услуги чрез средствата по фондовете на ЕС.

С помощ от приятели
В рамките на програмата Съветника за грантове на ЕС Microsoft си партнира с други технологични компании, телекомуникационни фирми, банки, бизнес асоциации и търговски камари. В момента програма EUGA в България се подпомага от Майкрософт, БТК, Райфайзенбанк, Банка ДСК, УниКредит Булбанк, Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Българска стопанска камара (БСК), Конфедерация на индустриалния капитал в България (КРИБ), Фондация за реформа в местното самоуправление (ФРМС), Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Cisco. Броят на партньорите на тази инициатива в страните от ЕС е над 100.

Резултатът от взаимодействието между всички тези страни е, че бенефициенти на европейските фондове могат да ползват комплексни услуги и продукти, които достигат до максимално широк кръг от потребители. Такъв е примерът с разработената безплатна интернет база данни, която дава информация за различните възможности за финансиране във всяка страна членка на ЕС. Данните са достъпни за всички възможни бенефициенти, като търговски предприятия, организации с нестопанска цел, органи на местната и централната власт и други. Онлайн платформата, която може да ползва българския бизнес е изцяло локализирана, на български език е, и съдържа възможностите за финансиране, които са достъпни за местни лица и институции.

Отвъд границите
Друго предимство на програмата е, че чрез нея могат да се разработват проекти между партньори от отделни държави. Това става с помощта на широка мрежа от консултанти и офиси, които работят по EUGA в страните на ЕС. Такъв офис има и в Брюксел, а основната му задача да подпомага и консултира кандидатстването с проекти по директно финансираните от ЕС програми.

„Акцентът на програма EUGA е върху начините да се стимулират инвестициите в областта на иновациите и информационните и комуникационни технологии”, каза още Деян Иванов. Според него потенциалните бенефициенти на евро фондовете имат нужда от подкрепа, когато определят идеите си за проекти, при кандидатстването за средства, както и при изпълнението им. „Ние се стремим да сме от помощ в целия този процес”, заяви Иванов.


10-те златни правила на EUGA
Това са няколко полезни съвети, които трябва да имат предвид компаниите, преди да решат да кандидатстват за грант от ЕС:

1. Поговорете с консултант на съветника за грантове от Европейския съюз за вашите шансове за успех, преди да се заемете с тази огромна работа.


2. Не разчитайте, че ще можете да започнете вашия нов проект веднага. Дори ако сте успели при кандидатстването за грант, ще отнеме известно време, докато пристигнат парите, и едва ли ще получите компенсация за някакви плащания, които сте направили преди изплащането на гранта.


3. Microsoft може да ви помогне за изготвянето на добър бизнес план, така че всичко да е подкрепено с проучвания и цифри. Планът може да формира част от документите за кандидатстване за гранта, така че убедете се, че сте го написали и проучили изчерпателно.


4. Намерете проект, с който наистина искате да се заемете, а не такъв, с който ще се измъчите само заради получаването на гранта.


5. Убедете се, че можете да отделите достатъчно време за кандидатстването и че тази инвестиция си струва.


6. Намерете друг алтернативен източник на финансиране, в случай че не успеете да получите гранта, тъй като конкуренцията за тях обикновено е голяма.


7. Убедете се, че действително можете да постигнете резултати, тъй като грантът може да ви бъде отнет, ако не постигнете договорените цели.


8. Обмислете дали да не влезете в съдружие. Съдружията и асоциациите в обществения и частния сектор могат да бъдат много силни (а понякога и съществени), а чуждестранните партньори ще са необходим елемент в европейските схеми.


9. Помислете как ще финансирате вашия проект, тъй като грантът рядко ще покрива повече от 50% от общата цена на проекта и често се налага да финансирате пълната стойност, като получавате гранта едва след успешно завършване на проекта.

10. Прочетете дребния шрифт и потърсете консултантска помощ, чрез която да проверите дали молбата ви за кандидатстване е написана ясно и без грешки.

No comments:

Post a Comment