Thursday, March 4, 2010

43 големи енергийни проекти за 2.3 млрд. евро

Европейската комисия одобри 43 големи енергийни проекти, за да повиши сигурността на енергийните доставки и да стимулира икономическото възстановяване.

ЕК взе решение да отпусне 2 милиарда и 300 милиона евро за 31 газопроводни проека и за 12 електроенергийни. Това е второто финансово решение в рамките на пакета за икономическо възстановяване, който възлиза на почти 4 млрд. евро, и най-голямата сума, отпускана до момента от ЕС за изграждането на енергийна инфраструктура.

За началното финансиране на газопровода "Набуко" се отделят 200 млн. евро - на Австрия, Унгария, България, Германия и Румъния, през които той ще преминава. 45 млн. евро се отпускат за свързване на газопреносните системи на Гърция и България, а близо 9 млн. евро - за свързване на България и Румъния.

Еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че за постигането на европейските цели по отношение на енергетиката и климата са нужни големи и рискови инвестиции в инфраструктура, а резултатите може да се очакват в дългосрочен план. "Проблемът е, че поради икономическата конюктура в момента съществува опасност тези проекти да се забавят. Сега е моментът Европа да изиграе важна роля и да ги подкрепи."

През март 2009 г. ЕС предвиди 3,98 млрд. евро за подпомагане на икономическото възстановяване на Европа.

No comments:

Post a Comment