Monday, April 26, 2010

Нови правила за кредитите от фонд ФЛАГ

Отпадна правото на фонда на органите на местно самоуправление (ФЛАГ) да бъде първи кредитор в случаи, когато общините, на които е отпуснал заем, не могат да покрият вноските си. Промяната влиза в сила незабавно и е приета с изменение на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), публикувано на 13 април в Държавен вестник.

Това на практика значи, че фонда се ограничава при събиране на вземанията си. „От една страната общините ще бъдат облекчени, защото вече не се позволява запориране на техните сметки, когато те не могат да покрият задълженията към фонда. Тази крайна мярка можеше да лиши гражданите от комунални услуги докато общината не се издължи”, заяви за Project Media зам.-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Проектите, които общините изпълняват по ОП Околна среда са сред тези, за които най-често се търси мостово финансиране от фонд ФЛАГ. Според Василева обаче фондът трябва и да намери начин и да защити публичните средства, които отдава в помощ на общините.

С тази цел Съветът на директорите на фонда одобри мерки, които ще бъдат част от кредитната политика, и се очаква да намалят рисковете за него след промяната на ГПК. Така всеки бъдещ кредитополучател ще трябва да осигури средствата за покриване на вноските в бюджета си за следващата година, през която се погасява дълга. Изискването е както при подписване на договора за кредит, така и преди усвояване на суми по одобрен кредит и трябва да е одобрено с решение на общинския съвет. На практика общините ще трябва да планират много прецизно своите приходи и разходи за година напред, за да бъдат сигурни, че могат да покрият задълженията си към фонда. „Този нов механизъм не е толкова рестриктивен. Изискването за планиране на вноските в общинския бюджет трябва да се обвърже с регулярните плащаният по оперативната програма”, коментира още Ивелина Василева.

Втората мярка, която се предприема от фонда е, че при дългосрочен дълг, общината-кредитополучател се задължава да осигури по сметката си в Управляващата банка в пълен размер средствата, необходими за извършване на всяка предстояща погасителна вноска по кредита, в срок до 6 месеца преди падежа на съответната вноска. Конкретният срок може да се определи в договора за кредит съгласно погасителния план. Дългосрочните заеми са с по-дълъг обхват от колкото е мандатът на даден общински съвет, което ще наложи по-голяма приемственост между политиките на различните кметове. „Мярката би могла да засегне общините в зависимост от размера на вноските, но това е въпрос на планиране в дълго срочен план. До този момент обаче не е практика да кандидатстват общини с искане за дългосрочни заеми от фонд ФЛАГ”, каза още зам.- министър Василева. Според Малина Крумова, директор на дирекция „Кохезионна политика за околна среда”, заявленията за дългосрочен заем ще се решават индивидуално. „Фонд ФЛАГ има много гъвкава политика за подпомагане на общините”, допълни тя.

Фондът за органите на местно самоуправление е институция с уникален статут, създадена от Министерски съвет като инструмент на държавната политика за регионално развитие. Неговата цел е да преодолява проблема с осигуряването на паричен ресурс за общините при разработване на проектни предложения, както и да финансира одобрени проекти по оперативните програми на ЕС.